2014. május 30., péntek

Révász Péter Vidzsája vegán szakács szakmai bemutatkozása és ételkészítési szempontjai


Nagy szeretettel ajánlom figyelmébe minden önmagára igényes embertársamnak az általam készített ételeket, melyek egészségi állapotunk, étkezési szokásaink, holisztikus énünk figyelembe vételével a következő ételérték megőrző szempontokat kínálják:
- Csak növényi alapanyagokból készülnek ételeim.

- Ételalapanyagaim beszerzésénél elsődleges szempont, hogy azok lehetőleg helyi vegyszermentes gazdálkodású kistermelőtől származók legyenek.
- Ételeimben semmilyen formátumú kristály, vagy porcukor és semmilyen mesterséges édesítőszer sincs. Ételeim édesítőjeként csak és kizárólag datolyát, fügét vagy sztívia növény porrá őrölt levelét használom.

- Ételkínálatom transzzsírsavaktól mentes - ugyanis zsiradékként sütéshez, pároláshoz és főzéshez csak kókuszolaj kerül felhasználásra - illetve nyers és hidegen készülő ételekhez hidegen sajtolt, minőségi, extra szűz olivaolajat, vagy hidegen sajtolt napraforgó olajat használok.
(A finomított napraforgóolaj előállítása során a napraforgóból a szervezet számára veszélyes vegyszerek segítségével távolítják el a szemnek vonzó áttetszőséget megakadályozó természetes összetevőit és egyúttal minden értékes tápanyagát. Ezért az gyakorlatilag haszontalanná válik szerveztünk számára és kétséges az, hogy az eljárás során használt vegyszerek maradványai teljes mértékben eltávolításra kerültek-e. Ezzel szemben a kókuszolaj magas hőtűrő képességének köszönhetően még a rövid ideig tartó roston sütés után is képes megőrizni magas tápanyag tartalmát és a szervezet számára rendkívül hasznos egyéb tulajdonságait is. Ugyanakkor hidegen sajtolt olajakat azért nem hevítek, mert hevítés hatására a szervezetre káros vegyületek keletkeznek benne)

- Bő olajban, kemencében és mikrohullámú sütőben nem sütök és nem melegítek. Ezzel is azon törekvésem segítem, hogy minél kíméletesebben bánjak ételeim értékes tápanyagaival.

- Kínálatomban aktív élesztőt tartalmazó ételek – mint például élesztős kenyér, finom és tejes pékáru, illetve aktívélesztő tartalmú éttermi tészták – nincsenek, de inaktív sörélesztőt előszeretettel használok olyan ételeimbe, melyeknek sajtos ízt kívánok adni. Ugyanakkor az inaktív sörélesztő a növényi étrenden élők egyik legértékesebb B vitamin forrása, így nagyban hozzájárul a vegán táplálkozás tápértékének komplexitásához.
- Szóját csak GMO mentes alapanyagból és fermentált módon használok fel tofu és szójajoghurt formában. Így a szójának lehető legtöbb pozitív tulajdonságát (pl. tápértékét és mint fermentált termék kedvező élettani hatását) használom ki, miközben a szójához előszeretettel kapcsolt kedvezőtlen élettani hatásokat gyakorlatilag kiiktatom.


Ízletes és magas tápértékű kenyérfajtáim azonban így is vannak, melyeket különböző összetételben és ízesítéssel olajos magvas alapból aszalással készítek.

- Alkoholt semmilyen formában nem használok ételkészítésem során.

- Választékomban szerepelnek különféle ételalapanyag érzékenységben szenvedőknek is fogyasztható ételek, ezért ha igény van rá nagy eséllyel ki tudom elégíteni például liszt és glutén érzékenyeknek, cukorbetegeknek, kandidásoknak és különféle – manapság népszerűvé vált - táplálkozási rendszereknek – mint például paleo és vércsoport diétásoknak az igényeit is.

- Az időjárás függvényében hidegebb időszakokban melegítő hatású alapanyagokból készítek melegítő fűszerekkel ételeket, míg a nyári hónapokban inkább a hűsítő, frissítő hatásúakra helyezem a hangsúlyt.

- Egy-egy alkalomra készülő ételeim összeállításánál figyelembe veszem az épp aktuális évszakokban szervezetünknek szükséges tápanyag igényeken túl a minket körülvevő bolygóknak a hét napjain ránk gyakorolt hatásait is – így hétfőn a Holdét, kedden a Mars-ét, szerdán a Merkúrét, csütörtökön a Jupiterét, pénteken a Vénuszét, szombaton a Szaturnuszét, vasárnap pedig a Nap-ét,. Tehát - mondjuk kedden, mikor a Mars erőteljes hatását a férfias, tüzes (vörös) energiák segítik, akkor ezen a napon főleg piros színű magyaros, vagy mediterrán jellegű ételeket javaslok, míg szombaton a női energiákhoz - Földanyához illeszkedő, testet – lelket kényeztető, aranyfény energiát árasztókat.


KIKNEK KÉSZÍTEM ÉTELEIMET?


GYERMEKEKNEK

Ételeim kitalálásakor számomra az egyik legfontosabb szempont volt, hogy azok gyermekeink fejlődését segítsék és ízlésviláguknak is a lehető legtökéletesebben megfeleljenek.
Így lehetőség van például olyan szendvicseket és édességeket rendelni, melyek a megszokott tízóraijuk ízeihez hasonlatosak, ugyanakkor azoknál sokkalta egészségesebbek, mivel a szervezet számára semmilyen káros adalékanyagot nem tartalmaznak és kizárólag növényi összetevőik révén azok emészthetőségét is nagyban megkönnyítik.
Ezen könnyen emészthető - mégis teljes tápértékű és laktató ételeknek köszönhetően a gyermeknek könnyebbé válik odafigyelnie tanítóira; könnyebben megtanulja a tananyagot és általánosságban is el lehet mondani, hogy több energiája marad mindenre, mint másfajta összetevőjű ételek elfogyasztása után.
Ugyanakkor a gyermek egészségét is sokkal jobban védik az általam készített ételek, mint bármilyen más étel, mert kiemelten figyelek a fejlődést segítő tápanyag komplexitásán túl az összetevők immunerősítő és gyógyító hatására is.

VEGÁNOKNAK  ÉS VEGETÁRIÁNUSOKNAK

Kínálatom a vegánok és vegetáriánusok számára is egyedülállóan különleges lehet, mert az egészséges táplálkozás szempontjai nálam a legszigorúbbak - ugyanakkor az ízesítés sokszínűségében és elkészítési technikáim gazdagsága miatt nagy valószínűséggel nem fog kínálati hiányt érezni ételeimben egy vegán és vegetáriánus táplálkozó sem.

VEGYESTÁPLÁLKOZÁSÚAKNAK

Ételeimet úgy találtam ki, hogy azok íz és formavilága a lehető legtökéletesebben elfogadható legyen vegyes táplálkozást folytatók számára is. Így kínálatomban szerepelnek például - a legtöbb állati összetevőket tartalmazó termék számos mesterséges adalékanyagot tartalmazóságával szemben azoktól mentes - füstölt gabonakolbászok, növényi tejfölök és tejszínek, sőt még a tojás ízét és állagát is megtévesztő hasonlatossággal idézni képes, egészséges ételem is akad.

FOGYÓKÚRÁZÓKNAK

Rendkívül hatékony módszer lehet, ha az általam fogyókúrázóknak ajánlott ételeket fogyasztják, mert jellemzően nem használok olyan alapanyagokat, melyek kedvező táptalajt biztosítanak a nemkívánatos zsírréteg lerakódásának.
Desszertkínálatom csak és kizárólag glutén és cukormentes, - javarészt nyers-vegán - édességekből áll. Édesítőként datolyát, fügét és sztívia levelet használok, melyek nem csak édesítenek, hanem a cukorral ellentétben gyógyhatással is rendelkeznek.
Ételeim emészthetősége könnyű és gyors – annak ellenére is, hogy hamar jól lehet tőlük lakni.

IMMUNERŐSÍTÉST IGÉNYLŐKNEK

Speciálisan kidolgozott ételkínálatomnak köszönhetően a rendszeresen velük táplálkozók szervezete sokkal aktívabbá és ellenállóbbá válhat, mint ha az általam összeállított szempontok bármelyikétől is mentes ételeket választanák.
Gondosan ügyelek arra, hogy az értékes immunvédő- és tápanyagok kíméletesen legyenek kezelve ételeimben, így kerülöm azok túlzott mértékű sütését, főzését és előtérbe helyezem a nyersen elfogyasztható zöldségek, gyümölcsök és olajos magvak kínálatát is.

IDŐSEKNEK ÉS MINDAZOKNAK, AKIK GYÓGYULNI, FELFRISSÜLNI, FIATALOSSÁ KÍVÁNNAK VÁLNI, VAGY CSUPÁN EGÉSZSÉGESEK SZERETNÉNEK MARADNI

Komplex tápértékű, mesterséges adalékanyagoktól mentes, egészséges ételeim nem csupán a gyermekek fejlődését segítik, hanem az idősek, betegek szervezetének regenerálódását, értékes tápanyagokkal való feltöltődését is.

A zöld levelekből és friss gyümölcsökből készült életerő turmixaim pedig a leggyorsabb és leghatékonyabb segítői a regenerálódásnak. Néhány nap alatt igen komoly gyógyulások képesek megtörténni csupán a zöldturmix étrendbe illesztésével is.
Akik egészségesek azok számára is komoly segítség lehet egészségük és fiatalosságuk megőrzésére teljes tápértékű, mesterséges adalékanyagoktól mentes ételkínálatom.

HOLISZTIKUS SZEMLÉLETŰEKNEK

Akik teljességüket a testük-, lelkük- és szellemük harmonizálásával, együttes gyógyításával, táplálásával szeretnék elérni azok számára komoly segítség lehet az, hogy mindig figyelembe veszem: az adott napon mely bolygóhatások érvényesülnek leginkább itt a Földön. Így minden nap – tudatosan - más színvilág és más jellegű tápláló és gyógyító energia dominál ételeimben.
Alapvető fontosságúnak tarom azon igyekezetemet is, hogy a lehető legtöbb szeretetenergiával feltöltve jussanak el ételeim - italaim embertársaimhoz – így azok elfogyasztása nagy eséllyel segíthet kedélyállapotának javításában is.

Nagy szeretettel fogadom minden kedves embertársamtól teljesség- és egészségközpontú étel- és italkínálatomra megrendeléseit – legyen az baráti összejövetel, családi rendezvény, eljegyzés, esküvő, vagy bármely olyan egyéb alkalom, ahol 5-6 főnél többen szeretnék egyszerre biztosítani az emberi értékek megőrzésére és ízlésvilágra egyaránt odafigyelve megalkotott reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, - vagy akár éjjeli táplálékot is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése