Nagy szeretettel ajánlom
figyelmébe minden önmagára igényes embertársamnak az általam készített
ételeket, melyek egészségi állapotunk, étkezési szokásaink, holisztikus énünk figyelembe
vételével a következő ételérték megőrző szempontokat kínálják:
- Ételalapanyagaim
beszerzésénél elsődleges szempont, hogy azok lehetőleg helyi vegyszermentes
gazdálkodású kistermelőtől származók legyenek.
- Ételeimben semmilyen
formátumú kristály, vagy porcukor és semmilyen mesterséges édesítőszer sincs.
Ételeim édesítőjeként csak és kizárólag datolyát, fügét vagy sztívia növény
porrá őrölt levelét használom.
- Ételkínálatom
transzzsírsavaktól mentes - ugyanis zsiradékként sütéshez, pároláshoz és főzéshez
csak kókuszolaj kerül felhasználásra - illetve nyers és hidegen készülő
ételekhez hidegen sajtolt, minőségi, extra szűz olivaolajat, vagy hidegen sajtolt
napraforgó olajat használok.
(A finomított
napraforgóolaj előállítása során a napraforgóból a szervezet számára veszélyes
vegyszerek segítségével távolítják el a szemnek vonzó áttetszőséget
megakadályozó természetes összetevőit és egyúttal minden értékes tápanyagát. Ezért
az gyakorlatilag haszontalanná válik szerveztünk számára és kétséges az, hogy
az eljárás során használt vegyszerek maradványai teljes mértékben eltávolításra
kerültek-e. Ezzel szemben a kókuszolaj magas hőtűrő képességének köszönhetően
még a rövid ideig tartó roston sütés után is képes megőrizni magas tápanyag
tartalmát és a szervezet számára rendkívül hasznos egyéb tulajdonságait is.
Ugyanakkor hidegen sajtolt olajakat azért nem hevítek, mert hevítés hatására a
szervezetre káros vegyületek keletkeznek benne)
- Bő olajban, kemencében és mikrohullámú sütőben nem sütök és nem
melegítek. Ezzel is azon törekvésem segítem, hogy minél kíméletesebben bánjak
ételeim értékes tápanyagaival.
- Kínálatomban aktív
élesztőt tartalmazó ételek – mint például élesztős kenyér, finom és tejes
pékáru, illetve aktívélesztő tartalmú éttermi tészták – nincsenek, de inaktív
sörélesztőt előszeretettel használok olyan ételeimbe, melyeknek sajtos ízt kívánok
adni. Ugyanakkor az inaktív sörélesztő a növényi étrenden élők egyik
legértékesebb B vitamin forrása, így nagyban hozzájárul a vegán táplálkozás
tápértékének komplexitásához.
- Szóját csak GMO mentes
alapanyagból és fermentált módon használok fel tofu és szójajoghurt formában.
Így a szójának lehető legtöbb pozitív tulajdonságát (pl. tápértékét és mint
fermentált termék kedvező élettani hatását) használom ki, miközben a szójához
előszeretettel kapcsolt kedvezőtlen élettani hatásokat gyakorlatilag kiiktatom.
Ízletes és magas tápértékű kenyérfajtáim azonban így is vannak, melyeket különböző összetételben és ízesítéssel olajos magvas alapból aszalással készítek.
- Alkoholt semmilyen
formában nem használok ételkészítésem során.
- Választékomban szerepelnek különféle ételalapanyag érzékenységben
szenvedőknek is fogyasztható ételek, ezért ha igény van rá nagy eséllyel ki
tudom elégíteni például liszt és glutén érzékenyeknek, cukorbetegeknek,
kandidásoknak és különféle – manapság népszerűvé vált - táplálkozási
rendszereknek – mint például paleo és vércsoport diétásoknak az igényeit is.
- Az időjárás függvényében
hidegebb időszakokban melegítő hatású alapanyagokból készítek melegítő
fűszerekkel ételeket, míg a nyári hónapokban inkább a hűsítő, frissítő hatásúakra
helyezem a hangsúlyt.
- Egy-egy alkalomra készülő
ételeim összeállításánál figyelembe veszem az épp aktuális évszakokban szervezetünknek
szükséges tápanyag igényeken túl a minket körülvevő bolygóknak a hét napjain ránk
gyakorolt hatásait is – így hétfőn a Holdét, kedden a Mars-ét, szerdán a
Merkúrét, csütörtökön a Jupiterét, pénteken a Vénuszét, szombaton a
Szaturnuszét, vasárnap pedig a Nap-ét,. Tehát - mondjuk kedden, mikor a Mars erőteljes
hatását a férfias, tüzes (vörös) energiák segítik, akkor ezen a napon főleg
piros színű magyaros, vagy mediterrán jellegű ételeket javaslok, míg szombaton
a női energiákhoz - Földanyához illeszkedő, testet – lelket kényeztető, aranyfény
energiát árasztókat.
KIKNEK KÉSZÍTEM ÉTELEIMET?
GYERMEKEKNEK
Ételeim kitalálásakor számomra
az egyik legfontosabb szempont volt, hogy azok gyermekeink fejlődését segítsék
és ízlésviláguknak is a lehető legtökéletesebben megfeleljenek.
Így lehetőség van például
olyan szendvicseket és édességeket rendelni, melyek a megszokott tízóraijuk ízeihez
hasonlatosak, ugyanakkor azoknál sokkalta egészségesebbek, mivel a szervezet
számára semmilyen káros adalékanyagot nem tartalmaznak és kizárólag növényi
összetevőik révén azok emészthetőségét is nagyban megkönnyítik.
Ezen könnyen emészthető -
mégis teljes tápértékű és laktató ételeknek köszönhetően a gyermeknek könnyebbé
válik odafigyelnie tanítóira; könnyebben megtanulja a tananyagot és
általánosságban is el lehet mondani, hogy több energiája marad mindenre, mint másfajta
összetevőjű ételek elfogyasztása után.
Ugyanakkor a gyermek
egészségét is sokkal jobban védik az általam készített ételek, mint bármilyen
más étel, mert kiemelten figyelek a fejlődést segítő tápanyag komplexitásán túl
az összetevők immunerősítő és gyógyító hatására is.
VEGÁNOKNAK ÉS
VEGETÁRIÁNUSOKNAK
Kínálatom a vegánok és
vegetáriánusok számára is egyedülállóan különleges lehet, mert az egészséges
táplálkozás szempontjai nálam a legszigorúbbak - ugyanakkor az ízesítés
sokszínűségében és elkészítési technikáim gazdagsága miatt nagy valószínűséggel
nem fog kínálati hiányt érezni ételeimben egy vegán és vegetáriánus táplálkozó
sem.
VEGYESTÁPLÁLKOZÁSÚAKNAK
Ételeimet úgy találtam ki,
hogy azok íz és formavilága a lehető legtökéletesebben elfogadható legyen vegyes
táplálkozást folytatók számára is. Így kínálatomban szerepelnek például - a
legtöbb állati összetevőket tartalmazó termék számos mesterséges adalékanyagot
tartalmazóságával szemben azoktól mentes - füstölt gabonakolbászok, növényi
tejfölök és tejszínek, sőt még a tojás ízét és állagát is megtévesztő
hasonlatossággal idézni képes, egészséges ételem is akad.
FOGYÓKÚRÁZÓKNAK
Rendkívül hatékony módszer
lehet, ha az általam fogyókúrázóknak ajánlott ételeket fogyasztják, mert
jellemzően nem használok olyan alapanyagokat, melyek kedvező táptalajt
biztosítanak a nemkívánatos zsírréteg lerakódásának.
Desszertkínálatom csak és
kizárólag glutén és cukormentes, - javarészt nyers-vegán - édességekből áll.
Édesítőként datolyát, fügét és sztívia levelet használok, melyek nem csak
édesítenek, hanem a cukorral ellentétben gyógyhatással is rendelkeznek.
Ételeim emészthetősége
könnyű és gyors – annak ellenére is, hogy hamar jól lehet tőlük lakni.
IMMUNERŐSÍTÉST IGÉNYLŐKNEK
Speciálisan kidolgozott
ételkínálatomnak köszönhetően a rendszeresen velük táplálkozók szervezete
sokkal aktívabbá és ellenállóbbá válhat, mint ha az általam összeállított
szempontok bármelyikétől is mentes ételeket választanák.
Gondosan ügyelek arra, hogy
az értékes immunvédő- és tápanyagok kíméletesen legyenek kezelve ételeimben,
így kerülöm azok túlzott mértékű sütését, főzését és előtérbe helyezem a
nyersen elfogyasztható zöldségek, gyümölcsök és olajos magvak kínálatát is.
IDŐSEKNEK ÉS MINDAZOKNAK, AKIK GYÓGYULNI, FELFRISSÜLNI, FIATALOSSÁ
KÍVÁNNAK VÁLNI, VAGY CSUPÁN EGÉSZSÉGESEK SZERETNÉNEK MARADNI
Komplex tápértékű,
mesterséges adalékanyagoktól mentes, egészséges ételeim nem csupán a gyermekek
fejlődését segítik, hanem az idősek, betegek szervezetének regenerálódását, értékes
tápanyagokkal való feltöltődését is.
A zöld levelekből és friss
gyümölcsökből készült életerő turmixaim pedig a leggyorsabb és leghatékonyabb
segítői a regenerálódásnak. Néhány nap alatt igen komoly gyógyulások képesek
megtörténni csupán a zöldturmix étrendbe illesztésével is.
Akik egészségesek azok
számára is komoly segítség lehet egészségük és fiatalosságuk megőrzésére teljes
tápértékű, mesterséges adalékanyagoktól mentes ételkínálatom.
HOLISZTIKUS SZEMLÉLETŰEKNEK
Akik teljességüket a testük-,
lelkük- és szellemük harmonizálásával, együttes gyógyításával, táplálásával
szeretnék elérni azok számára komoly segítség lehet az, hogy mindig figyelembe
veszem: az adott napon mely bolygóhatások érvényesülnek leginkább itt a Földön.
Így minden nap – tudatosan - más színvilág és más jellegű tápláló és gyógyító
energia dominál ételeimben.
Alapvető fontosságúnak
tarom azon igyekezetemet is, hogy a lehető legtöbb szeretetenergiával feltöltve
jussanak el ételeim - italaim embertársaimhoz – így azok elfogyasztása nagy
eséllyel segíthet kedélyállapotának javításában is.
Nagy szeretettel fogadom
minden kedves embertársamtól teljesség- és egészségközpontú étel- és italkínálatomra
megrendeléseit – legyen az baráti összejövetel, családi rendezvény, eljegyzés,
esküvő, vagy bármely olyan egyéb alkalom, ahol 5-6 főnél többen szeretnék
egyszerre biztosítani az emberi értékek megőrzésére és ízlésvilágra egyaránt
odafigyelve megalkotott reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, - vagy akár
éjjeli táplálékot is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése