2014. június 8., vasárnap

RÉVÁSZ PÉTER VIDZSÁJA EGÉSZSÉGTUDATOS ÉTEL- ÉS ITALKÍNÁLATA



RÉVÁSZ PÉTER VIDZSÁJA EGÉSZSÉGTUDATOS ÉTEL- ÉS ITALKÍNÁLATA

Ételeim, melyeket rendezvényekre kínálok számtalan szempont szerint csoportosíthatóak.
Vannak közöttük olyanok, melyek csaknem mindenki számára fogyaszthatóak, mert a legtöbb általam ismert allergéntől mentesek.
Természetesen egyéni igényeknek megfelelően: rugalmasan tudok segíteni abban, hogy bizonyos összetevőktől mentes, vagy épp azok dominanciájára épüljön egy-egy ételem.

Ami biztos: minden általam készített ételemben megtalálható lesz: az a szívszeretetem és lelkem szabadságának energiája. Ezen két fontos „összetevő” nélkül értelmetlennek gondolom azt, hogy ételt – azaz táplálékot készítsek, hiszen a legnemesebb táplálékot egymásnak szabadon áramló, tiszta fényű szívszeretetünkből adhatjuk egymásnak…

Az alábbiakban néhány olyan szempont szerint csoportosítva ajánlom ételeimet, melyek jellemzően igényként elő szoktak fordulni megrendeléseim között.

Fontosnak tartom még jelezni, hogy ételeim összetevői között csak és kizárólag növényi alapanyagok szerepelnek mesterséges adalékanyagoktól, hozzáadott cukortól, transzzsírsavakat tartalmazó növényi zsiradékoktól is mentesen és igyekezetem szerint vegyszermentes hazai kisgazdaságokból származóan.


MAGAS FEHÉRJETARTALMÚ FŐÉTELEK, DESSZERTEK (GLUTÉNT TARTALMAZÓK)

Minthogy ételeim húsmentesek, ezért a magas fehérjetartalmú ételigények egyik népszerű összetevője tud lenni a búzahús – vagy más néven szejtán, mely abban az esetben jöhet szóba, ha nincs igény gluténmentes menüre.
Szejtánból készítek például brassói aprópecsenyét, fokhagymás – mustáros – köményes fűszerezéssel roston sült, vagy grillezett szeleteket, bolognai ragut – melyhez elsősorban a magas tápértékű tönkölybúzából készült spagettit javasolom. Fokhagymás, köménymagos, vagy mustáros lében pácolt szejtánszeleteket roston sütve hagymástörtkrumplival, párolt káposztával, burgonyapüré köretekkel szoktam ajánlani.
A búzahúsból, zöldségekből, burgonyából készült - tápértékében rendkívül magas -  szejtángulyásomhoz élesztőmentes sült, vagy aszalóban szárított lenmagos, illetve egyéb olajosmagvakból készített  - életenergiával teli nyers-vegán kenyereim illeszkednek leginkább.
Mandulás szejtánragumat is nagy szeretettel kínálom azoknak, akik igazi magas szintű gasztronómiai élményben kívánják részesíteni önmagukat és társaikat.

Szintén magas fehérje és tápanyag tartalma okán kerültek repertoáromba a zabpehely hozzáadásával készített főételeim. Ezek közül a legnépszerűbbek: rozmaringos, zöldséges zabfasírtom és magyaros ízvilágú töltött káposztám.

Tönkölybúzából tojás hozzáadása nélkül készítek palacsintákat, melyekbe – édes verzióban - a hagyományosan népszerű cukormentes lekvárokon kívül datolyával, vagy kókuszcukorral édesített mogyoró-, dió-, csokikrém, stb. is tölthető. Sósan szejtán és zabpehely felhasználásával hortobágyi húsos palacsintára emlékeztető ízű és állagú elő- és főételt tudok készíteni.

ÉLETENERGIÁVAL TELI KENYEREK, SZENDVICSEK, FALATKÁK

Nyers-vegán aszalt kenyereim, falatkáim rendkívül jó alapjai tudnak lenni kisebb-nagyobb szendvicseknek, falatkáknak - melyeket igény szerint gluténmentes-, vagy tönkölybúzát is tartalmazó gabonakolbásszal, illetve szójasajttal és zöldségekkel kínálok.

GLUTÉNMENTES LEVESEK, FŐÉTELEK, DESSZERTEK

A grillezett és különféle fermentált, GMO mentes, bio szójából készült szójatermékkel (mint például füstölt és natúr tofu, vagy szójajoghurt) hozzáadásával készült ragukkal töltött zöldségeken túl - javarészt – kukoricaliszt, kukoricadara, vagy barna-, illetve jázminrizs hozzáadásával számos gluténes ételt ki tudok váltani gluténmentesre.
Gluténmentességüktől függetlenül is ízletes, magas tápértékű ételekről van szó, ezért fogyasztásukkal minden szempontból kielégíthetőek táplálkozási igényeink.

Gluténmentes leveskínálatomban szerepelnek a következők:
vegánsajtkrémleves, zöldborsó-, kukorica-, brokkoli-, sárgarépa-, zelleres paradicsom-, sárgaborsó krémlevesek, nyírségi gombócleves, hamisgulyásleves, minestroneleves, lencseleves, babgulyás füstölt gabonakolbásszal, korhelyleves, szójatejfölös – zelleres burgonyaleves, (javarészt) hideg gyümölcs(krém)levesek nyers és főzött változatokban. Mindezek betétjeként leginkább olajosmagokból (pl. szezámmag, tökmag, lenmag, napraforgómag) illetve édesek esetén javarészt kókuszreszelékből, datolyából (mint természetes édesítőből) és fűszerekből készült krutonokat kínálok.

A gluténmentes bevezetőben jelzetteken túli további gluténmentes főételek:
Nagy népszerűségnek örvend a – leginkább francia rakottburgonyának nevezett ételre emlékeztető vegánsajtkrémes, füstölt gabonakolbászos, füstölt tofus rakottburgonyám, vagy a céklából fokhagymásan és kukoricaliszt hozzáadásával készült céklafasírtom, vagy spenótos zöldségfasírtom, melyekhez köretként például mandulás-, mogyorós-, vagy kukoricás jázminrizst, illetve burgonyapürét szoktam ajánlani.
Hasonló népszerűség övezi thai kókuszos zöldségeimet, melyhez kurkumás barnarizs illeszkedik leginkább.
Teljesen gluténmentesen és rendkívül ízletesre elkészíthető a kukoricalisztes „párizsimasszába” forgatott és közepesen bő kókuszolajban, serpenyőben kisütött szójasajtom, mely ízében és állagában is rendkívül hasonló - a tejtermékeket is fogyasztó vegetáriánusok rántottsajtjához.
Választható még paradicsomos chilisbab, cukkini-, vagy zöldségpaprikás (gluténmentesen leginkább jázminrizzsel javasolnám)
Igazi ínyenceknek való a különleges látványt és ízélményt nyújtó vegán mozaik sushimmal, melyhez bio tamari szójaszószt, céklaleves rizsecetben pácolt gyömbért és wasabi mustárt javaslok kísérőnek.

Gluténmentes desszertjeim:
Gluténmentes desszertjeim rendkívül széleskörűek és számos vegán túrista visszajelzéséből következtetve nyugodtan állíthatom, hogy világszínvonalúak mind ízvilágukban, mind sokszínűségükben, változatos összeállításukban.
Édesítésüket kizárólag datolyával, vagy 35-ös glükémás indexű kókuszcukorral oldom meg, ezért azok fogyasztása nem okoz különösebb problémát se cukorbetegeknek, se az erőteljes hízásra hajlamos embereknél.
Kölestúrógombócom szójatejföllel méltán vezeti a főzéssel készíthető desszertjeim népszerűségi listáját, de fahéjas, kókuszkrémes „tejberizsem” almával is nagy kedvenc szokott lenni.
Nyers-vegán kínálatomban csokitortám, kókuszos csokikockám és ezeknek karobos változata szokta leginkább lábáról levenni elfogyasztóikat, de számtalan variációt felsorakoztató gyümölcstortáim is bizonyítottan népszerűek.
Nyers-vegán különlegességeim közt szerepel máktortám is, melyet meggyes változatban is szoktam készíteni.
 Félig nyersnek tekinthetők a raffaello golyók ízvilágára és külalakjára emlékeztető - közepén mandulaszemmel rendelkező - kókuszkrémes, vaníliás golyók.

EGÉSZSÉGTURMIXOK, NÖVÉNYI TEJEK

Egészségtudatos étkezésünk szerves részét képezik az élő energiát-, magas tápértéket magukban hordozó-,  egészséges italok is.
A turmixok közül a zöldturmixok a legnépszerűbbek és leghasznosabbak. Ezekbe zöld leveleket (pl. spenótot, sóskát, mángoldot, kövérporcsint, sárgarépa zöldjét, karalábélevelet, reteklevelet, stb.), almát, banánt, citromlevet, datolyát téve olyan italt kapunk, mely étellel egyenértékű életenergiával képes feltölteni bennünket.
Nem sokkal kevésbé hasznos a zöldturmixnál a pirosgyümölcsökből készült italom, mely rendkívül magas flavonoid tartalmának köszönhetően nagyban hozzájárul szervezetünk lúgosításához.
Sárgagyümölcsökből készült turmixom magas karotin tartalmának köszönhetően nagy segítsége immunrendszerünknek.
Növényi tejek közül mák-, dió-, kókusz-, mandulatej, ami kínálatomban szerepel. A növényi tejeket desszert helyett - mellett, vagy étkezés előtti, emésztést beindító italként egyaránt érdemes fogyasztani.

A fentiekben felsorolt ételeket-italokat leginkább csak ízelítőnek jeleztem kínálati lehetőségeimből, de rajtuk kívül bármilyen egyedi kívánságot figyelembe véve együtt is kitalálhatunk az igényekhez igazított egyedi ételeket, italokat.

Egészséget, boldogságot kívánok minden kedves érdeklődőnek!
Nagy szeretettel várom a megkereséseket!

Révász Péter Vidzsája
vegán séf, reform szakács



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése